“Ik ben een ‘story-aholic’. Sinds ik kan lezen, verslind ik verhalen: ze brengen me rust, avontuur en verbreden mijn horizon. Een goed verhaal is voor mij een ticket naar een andere wereld waarin ik me totaal kan verliezen. Ze schrijven is nog een groter plezier: je schept samen met je personages een nieuwe werkelijkheid, die een extra dimensie geeft aan de wereld van alledag.”

Mijn naam is Joyce Spijker en ik ben schrijver en schrijfcoach. Het mooie van goede verhalen is dat je ze op verschillende manieren kunt gebruiken en dat ze de ontvanger altijd raken. En dat laatste is immers wat je wilt: als schrijver of als bedrijf. Wanneer je een verhaal vertelt, wordt dat onthouden, doorgegeven en onderdeel van je geheugen.

Zelf heb ik lang gedacht dat schrijven niet meer kon worden dan een hobby. Ik was simpelweg bang om te falen en zette daardoor die eerste stap niet. Dat heeft me 10 jaar gekost. Wil je schrijven, zakelijk of fictief, dan zit er maar één ding op: toon lef en begin, maar doe dat slim, laat je helpen. F#ck the dream, make it happen!

Verhalenverteller

Na bijna een decennium te hebben gewerkt als (strategisch) communicatieadviseur, heb ik me volledig toegelegd op mijn eerste liefde: creatief schrijven. Dat doe ik in boeken (fictie en non-fictie) en als schrijfcoach geef ik in de writer:scommunity mijn kennis door aan anderen die hun verhalen graag beter willen vertellen.

Boeken

In 2013 kwam ik tot de ontdekking dat alles kan: mijn droom om een boek te schrijven én te publiceren bij een gerenommeerde uitgeverij (Meulenhoff Boekerij) kwam uit. Hoe? In de twee jaar ervoor startte ik met een blog om schrijfritme te ontwikkelen en feedback te analyseren, volgde ik schrijflessen (opleidingen, cursussen en masterclasses) in binnen- en buitenland en schreef ik in ongeveer 1500 uur en 1,5 jaar tijd mijn eerste roman Spotlight naast mijn fulltime baan. Met hulp van een literaire agent verkocht ik die binnen 10 dagen aan de uitgeverij van mijn keuze en kreeg ik er direct een contract voor een tweede bij. Natuurlijk zat daar een portie geluk bij, maar veel belangrijker dan dat laatste restje geluk waren die andere drie stappen als recept voor effectiviteit: leren, evalueren en doen.

Na Spotlight schreef ik een thriller die ik na het voltooien alsnog de prullenbak in gooide, omdat hij onvoldoende was geslaagd naar mijn eigen idee. De kennis die ik tijdens dit proces opdeed nam ik mee naar mijn volgende boek: In de familie. Deze literaire thriller is lovend ontvangen. Inmiddels ben ik begonnen aan een nieuwe thrillerserie en wacht er (voor daarna) een non-fictie boek.

Schrijfcoach: de writerscommunity

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd over schrijven en alles wat daarbij hoort. Schrijven is namelijk meer dan inhoud, meer dan die letters op papier. Om plezier te houden in het schrijven, is het ook belangrijk dat je goed leert plannen, weet hoe de boekenwereld werkt, dat je sterktes en zwaktes onderkent, iets weet van marketing en dat jezelf kunt blijven motiveren.

Omdat ik mijn kennis, vaardigheden, ervaringen, tips en tricks uit de boeken- en zakenwereld graag deel met jou, ben ik samen met een groot aantal contributors de writers:community begonnen. Benieuwd naar dit eerste schrijverscommunityplatform? Check de website.

Spreker

De plek waar ik me het meest thuis voel – als je ‘achter de laptop’ niet meerekent – is een podium. Ik vind het fijn om met mensen te zijn, ervaringen te delen en te boeien. De afstand die je bij boeken hebt met je lezer, valt in een zaal totaal weg en ik heb gemerkt dat de meest bijzondere dingen kunnen gebeuren als je je kwetsbaar opstelt en verdiept in de doelgroep.

Mijn stijl is dan ook persoonlijk, direct, kwetsbaar en krachtig. Je kunt me inhuren als dagvoorzitter, maar ik geef ook graag lezingen. Dat deed ik al bij ECI Live (presentatie), Annic van Wonderen (Masterclass) en Limburgse Zakenvrouwen (inspiratielezing).

Altijd op de hoogte?
Ja, stuur mij de nieuwsbrief!